Brownie z fasoli z malinami

Brownie z fasoli z malinami

Było już tutaj klasyczne brownie, to teraz pora na brownie z fasoli z malinami. A co?! Przecież takie deszczowe, jesienne wieczory, trzeba sobie jakoś umilać. Wersja ta jest oczywiście bez białego cukru. Nie zawiera też mąki. Co powiecie na to, by dodać tam odrobinę gorzkiej czekolady?

Brownie z fasoli z malinami i czekoladą

Coś czuję, że większość z Was ląduje teraz częściej na kanapie, pod kocykiem, z ulubioną książką. Niby fajnie, ale jednak coś by się jeszcze zjadło dobrego, co poprawi ten jesienny nastrój i pozwoli zapomnieć o tym, że nie ma gdzie wyjść w pandemii. 

Uwaga, nie musisz sięgać po słodkości z szuflady! Mam dla Ciebie przepis na brownie z fasoli z malinami i wierz mi, że przeniesiesz się dzięki temu w lepszy wymiar. A jeśli to Cię nie przekonuję, to dodam, że tajemniczym składnikiem jest czekolada. Nic więcej już chyba pisać nie muszę.

Poniżej znajdziesz przepis, ale nim Ci go dam, chcę uświadomić Ci dlaczego w ogóle warto ograniczyć biały cukier w swojej codziennej diecie. To nie jest tak, że cukier jest zły i koniec. Biały cukier szkodzi nam, jeżeli spożywamy go w nadmiarze, a niestety często tak jest. Dlaczego tak się dzieje, przecież ludzie już tak dużo nie słodzą kawy czy herbaty?

Należy pamiętać, że ten krystaliczny proszek, występuje nie tylko w naszej posłodzonej kawie, czy herbacie, ale także w napojach (sokach, napojach niegazowanych, napojach gazowanych, wodach smakowych, itd) i żywności, którą spożywamy każdego dnia. Nie wierzysz? Sprawdź etykiety kilku produktów, które jesz każdego dnia. Widzisz? Na większości z nich w składzie znajdziesz: CUKIER.

 

Przeciętnie Polak zjada aż 27 łyżeczek cukru dziennie

Czy 27 łyżeczek to dużo? To bardzo dużo! Za normę  u dorosłego człowieka uznaje się spożycie maksymalnie 10 łyżeczek, u małego dziecka do 3 łyżeczek. Mało szokujące? Według danych Głównego Urzędu Statystycznego Polak w ciągu roku zjada średnio około 51 kilogramów cukru. Nie wiem jak Was, ale mnie te dane mrożą krew w żyłach. Tutaj chodzi przecież o nasze zdrowie.

Co powoduje nadużywanie cukru?

Oczywiście dzięki nadmiernej konsumpcji cukru, zafundować sobie możemy nadwagę i otyłość. Nie jest to jednak najgorsze, co nas może spotkać. Cukrzyca, miażdżyca, choroby układu krążenia, nowotwory, depresja, trądzik to jedynie część przykrości, które mogą nas dotknąć o ile nie zaczniemy się ograniczać. Ale zaraz, zaraz czy zaraz ograniczać? Przecież nadal możecie jeść pyszności i słodkości. Fasolowe brownie z malinami jest tego świetnym przykładem. Łapcie przepis i smakujcie tego cacka :).

Brownie z fasoli z malinami – przepis

Składniki do brownie z fasoli z malinami:

  • czerwona fasoli z puszki  240g (odsączonej) 166 kcal
  • banany dwa średnie 210 kcal
  •  jaja M szt 2 162 kcal
  • gorzkie kakao 2 łyżki 70 kcal
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • maliny duża garść (świeże lub mrożone)
  • czekolada gorzka 6 kostek

Wszystkie składniki trzeba zblendować na gładką masę. Zacznij od fasoli (pamiętaj by ją najpierw opłukać pod wodą). Do zblendowanej fasoli dodaj pozostałe składniki (poza malinami i czekoladą) i zblenduj raz jeszcze. Gotową masę przełóż do foremki, a następnie dodaj maliny i czekoladę. Część z nich możesz wcisnąć głębiej w masę, a część zostawić na wierzchu. Piecz w 180 stopniach około 50 minut.

Smacznego brownie z fasoli z malinami!

Koniecznie nas oznacz na zdjęciu swojego brownie z fasoli z malinami. Będziemy szczęśliwi :).

@fitbadurka 

@jakub.majka

#FitFamily24.pl




Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *